Hit enter after type your search item
Bilgi Rehber

Ansiklopedik Bilgi

Home / Nedir / Koronavirüs Nedir?

Koronavirüs Nedir?

/
/
/
1363 Views

Koronavirüs Nedir? Hangi adlandırma doğrudur? Kavram Karmaşası mı var?

Her şey Wuhan Virüsü diye başladı. Sonrasında Coronavirus, Covid-19, SARS-CoV-2 gibi farklı kavramlar okumaya ve duymaya başladık. Bu yazıda tüm bu kavramları ve gelişim aşamalarını açıklıyoruz.

Salgın ortaya çıktığında Çin’deki yetkililer dâhil herkes Wuhan Virüsü diye tanımlamıştı. Sonrasında “Wuhan Coronavirus” , “Çin Koronavirüs” ve “2019-nCoV” dendi.

Uluslararası Virüs Taksonomisi Komitesi (International Committee on Taxonomy of Viruses ICTV) tarafından hastalığa sebep olan virüs, SARS-CoV-2 olarak adlandırıldı. İsimdeki SARS kısmı 2003’deki SARS salgını (SARS-CoV-1) ile yeni Koronavirüsün genetik olarak ilişkili olmasından dolayı seçildi.

31 Aralık 2019’da Dünya Sağlık Örgütü DSÖ (World Health Organization WHO) Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir Coronavirus (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 olarak kabul edilmiş, virüs SARS CoV’e yakın benzerliğinden dolayı SARS-CoV-2 olarak isimlendirilmiştir.

Covid-19 isimlendirmesi SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalığı tanımlamaktadır. Co=Corona, Vi=Virüs ve D=Disease (hastalık)

Coronavirus Nedir?

Coronavirus’lar (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesidir.

Coronavirus’lar zoonotik olup hayvanlardan bulaşarak insanlarda hastalık yapabilir. Detaylı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV’un misk kedilerinden, MERS-CoV’un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlarda saptanan birçok Coronavirus mevcuttur.

Coronavirus’ların insanlarda dolaşımda olan alt tipleri (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV) çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. SARS-CoV, 21. yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Yaklaşık 10 yıl sonra Coronavirus ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı gösterilmemiş olan MERSCoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) Eylül 2012’de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan’da tanımlanmış; ancak daha sonra aslında ilk vakaların Nisan 2012’de Ürdün Zarqa’daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır. SARS Coronavirus’u ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen, yaşanmış olan SARS tecrübesinden ötürü endişe oluşturmuştur.

Yararlanılan Kaynaklar

International Committee on Taxonomy of Viruses ICTV

World Health Organization WHO

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü COVID-19 (SARS-CoV2 Enfeksiyonu) Rehberi (Bilim Kurulu Çalışması) 11 Mart 2020

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This div height required for enabling the sticky sidebar